Betjäna temperaturer och WSET-rekommendationer

Serveringstemperaturen för viner påverkar vinets smak, varför det är fördelaktigt att känna till vid vilka temperaturer olika typer av viner smakar bäst. Nedan följer några exempel på vanliga vinsorter och den serveringstemperatur som anses optimal för att vinet ska bibehålla sin smak vid servering. Rekommendationerna har getts av WSET (Wine & Spirit Education Trust), en utbildningsstiftelse med fokus på vin- och spritbranschen, stationerad i London.

Mousserande viner och söta viner

WSET rekommenderar att mousserande viner och söta viner ska serveras kalla. Gällande mousserande viner, dit bland andra champagne hör, anges i allmänhet temperaturspannet 6-10 grader C. Denna temperatur uppnås exempelvis genom att förvara vinflaskan i en hink med iskallt vatten ungefär en halvtimme före servering. Söta viner, däribland Sauternes eller Sweet Muscats, bör serveras vid en temperatur inom spannet 6-8 grader C, i enlighet med WSET:s rekommendationer.

Röda och vita viner

En vanlig missuppfattning om rött vin är att det ska serveras rumstempererat. Den ideala serveringstemperaturen för röda viner varierar dock beroende av vilken typ av rött vin det är frågan om. Lätta viner såsom Beaujolais och Valpolicelia bör serveras vid 13 grader C, medan fylligare viner såsom röda bourgogneviner eller röda bordeauxviner bör serveras vid 15-18 grader C. Dessa temperaturer uppnås genom att förvara vinflaskan i kylskåp ungefär en timme före servering.

Liksom för röda viner, är den ideala serveringstemperaturen för vita viner också beroende av om vinet är lätt eller fylligt. Fylliga viner, exempelvis Fumé Blanc eller vita bourgogneviner, anses vara mest till sin fördel vid en temperatur kring 10-13 grader C. Lätta viner, såsom Sauvignon Blanc eller Muscadet, bör serveras i en lite lägre temperatur kring 7-10 grader C. Kylskåpsförvaring rekommenderas för att uppnå optimal temperatur, alternativt kortvarig förvaring i frys.