Utbildning och certifiering för sommeliers

En sommelierutbildning innefattar många olika områden, bland annat olika druvsorter, vin i kombination med mat, dryckeshistoria, produktionstekniker, olika vinområden, försäljning och mycket annat. De teoretiska bitarna varvas med praktiska bitar. Oavsett vilken utbildning man går så avslutas den med en examination och om man blir godkänd får man ett sommeliercertifikat. Det finns flera olika sommelierutbildningar i Sverige och utomlands som ger ett officiellt certifikat som krävs för att titulera sig sommelier.

Utbildning och certifiering av sommelier

Några av världens mest berömda sommelierutbildningar utgörs av franska Union de la Sommellerie Française, italienska Associazione Italiana Sommelier samt brittiska Wine & Spirit Education Trust (även förkortat WSET). WSET samarbetar med fler än 700 utbildningscentrum i 70 länder. Detta möjliggör för en internationellt erkänd sommelierexamen och certifiering i flera nivåer. Samtliga nivåer innehåller praktiska och teoretiska element. Det går även att ta delar av kursen online.

Sommelierutbildning och certifiering i Sverige

I Sverige är det möjligt att erhålla ett WSET-certifikat från flera skolor. Solera Dryckersprogram samt Nordic Wine Tastings erbjuder WSET-certifikat i kategorin Vin (nivå 1-3). Vinkällan erbjuder endast WSET i högre nivåer (nivå 3) i kategorierna Vin och Sake. Grythyttan erbjuder WSET i nivå 3 för kategorin Vin. Restaurangakademiens sommelierutbildning erbjuder flest WSET-kategorier och nivåer. Här kan man bland annat erhålla certifikat för nivå 4 i kategorin Vin & Sprit.

Utöver WSET är även utbildningen och certifieringen Court of Master Sommeliers mycket populär och internationellt erkänd. Court of Master Sommeliers erbjuder certifiering i fyra nivåer; Introduktion, Certifierad Sommelier, Avancerad Sommelier samt Master Sommelier Diploma. Det är mycket svårt att erhålla Master Sommelier Diploma och det anses som ett av de mest prestigefulla vincertifikaten. Endast nio personer har klarat testet vid första försöket. I Sverige erbjuds Court of Master Sommeliers-examen hos Vinkällan.