Vinprovningssteg

Vinprovning är en hel vetenskap men det behöver inte vara svårt att själv lära sig grunderna. För att lära dig om vin behöver du undersöka det ordentligt. Det innebär att du inte bara dricker vinet utan att du steg för steg undersöker vinets karaktär genom att titta, lukta och smaka. Det här är en grundläggande guide till hur du går tillväga för att komma igång med vinprovning.

Titta, lukta och smaka

Grunden till vinprovning är att du tittar, luktar och smakar på vinet. En äkta vinprovning börjar med att du tittar på vinet för att undersöka färg, genomskinlighet och densitet. Därefter är det dags att lukta på vinet. Börja med att lukta på avstånd och närma dig sedan vinet. Doften säger mycket om vinets karaktär, vinets doft brukar delas upp i primär-, sekundär- och tertiäraromer.

Attack, evolution och finish

Det räcker med en liten mängd vin i munnen för att ta till sig smakerna. Virvla runt vinet i munnen för att det ska sprida sig till smakkörtlarna ordentligt. I vinets värld brukar det nämnas tre olika faser; attack, evolution och finish. Den första smaken du tar in kallas för attack. Genom den kan vi avgöra alkoholhalt, torrhet, söthet och andra grundläggande karaktäristiska drag för vinet.

Under den andra fasen, evolutionen, kan du avgöra den egentliga smaken på vinet. Det är då möjligt att fastställa om vinet till exempel smakar fruktigt, rökigt eller kryddigt. Den sista smakfasen kallas för finish och kan förenklat beskrivas som eftersmaken. Hur pass länge smaken stannar är värt att notera. Mycket bra viner brukar lämna kvar smak i munnen under en lång tid till skillnad från sämre viner.