What to know about wine tasting?

Vinprovning är en trevlig sysselsättning där man dels får smaka på goda viner men också lära sig om druvan och dess historia, regionen som vinet kommer ifrån och en mängd annan intressant vinfakta. Vinprovning är inte särskilt svårt, egentligen. Man tittar på vinets färg, doftar på dess bouquet innan man till slut smakar på det. Desto svårare är det att bedöma vin; på den här sidan berättar vi hur du blir expert.

Vinprovning och vinkurser

Ett sätt att lära sig mer om vin och vinprovning är att gå en kurs. Ditt lokala Systembolag ordnar vinprovarkvällar efter stängning där man vid varje tillfälle inriktar sig på en viss vinsort. Många restauranger som är kända för sina vinlistor och vinkällare, ordnar även de vinprovning. Men du kan också hitta kurser om vin hos till exempel Medborgarskolan och till och med på högskolenivå.

Jobba som sommelier

Om man har ett brinnande intresse för vin och vill arbeta med det kan det vara intressant att titta på utbildningar till sommelier. Det finns en mängd utbildningar i både Sverige och utomlands. Utbildningen är oftast ganska kort, vissa så korta som två veckor och man får betala en kursavgift. Vinkällan i Stockholm är ett företag som erbjuder en sommelierutbildning på två veckor till en kostnad på ca 60.000SEK.

Hur ser då arbetsmarknaden ut för en sommelier? Ganska bra faktiskt. Det öppnas många kvalitetskrogar som satsar på bra viner idag och gästerna blir mer medvetna och kunniga och ställer därmed högre krav på det vin de dricker. Som sommelier kan man dessutom oftast ha hela världen som arbetsplats, något som gör det till ett attraktivt och spännande yrke för många. För att inte tala om allt vin man får smaka!