Bästa vinet till kladdkaka

Kladdkaka är en riktig klassiker som fungerar i alla lägen. Något som kanske inte alla tänker på är att det faktiskt går att dricka vin till denna dessert. Vin och choklad är en riktigt fin kombination, så länge du väljer ett som förhöjer smaken. Väljer du fel kan det hända att chokladen får en besk smak. Det gäller alltså att hitta ett vin som kan konkurrera med den kraftiga chokladsmaken. Bakar du en maffig och seg chokladkaka passar det bäst med ett dessertvin eller liknande. Det går även att matcha med olika sorters pärlande vin eller varför inte ett mousserande vin?

Vi har nog alla vårt favoritrecept på kladdkaka. Vissa gillar en riktigt seg och fyllig variant och andra gillar att garnera eller addera olika sorters topping. Oavsett vilken variant du föredrar finns det ett vin som passar till. Det som du bör tänka på är att om du gör en fyllig variant bör du matcha med ett fylligt dessertvin. Om du däremot kör på en lite smalare variant passar det bra med mousserande eller något champagneliknande vin. Får du bara till rätt kombination kan du räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga. Det handlar främst om att känna till sin choklad.

Tips på mousserande viner

Om du gillar choklad som inte är så maffig och vill testa ett pärlande vin tycker vi att du ska testa ett vin vid namn Moscato d’Asti. Det är ett prisvärt alternativ under hundralappen som passar ypperligt för enklare varianter av choklad, som en smalare variant på kladdkaka till exempel. Detta är ett sött vin med inslag av citron, päron och citrus. Det ger en väldigt frisk smak till chokladen som kommer älskas både av dig och dina gäster. Dessutom har vinet en väldigt låg alkoholhalt, vilket betyder att den passar alla. Vill du slå på stort kan du istället köra på champagne som ju är ett mousserande vin.

Tips på dessert- och portvin

Är du ett fan av den där mörka och saftiga varianten av kladdkaka gör du bäst i att satsa på ett portvin, eller någon annan form av dessertvin. Ett portvin som vi verkligen kan rekommendera är Noval 10 Year Old Tawny som kostar runt 250 kronor. Detta är en lite sötare variant med inslag av både frukter och karamell. Ett vin som klarar av att vara motpol till en tung och läcker kladdkaka helt enkelt. Det finns även ett liknande alternativ som heter Allesverloren Fine Old Vintage. Detta är inte ett portvin, men går i samma stil. Priset ligger på cirka 150 kronor.