Vertikal och horisontell provsmakning

Det finns inga regler för hur man måste göra för att testa viner, alla kan göra det enligt egna preferenser. Däremot finns det rekommendationer och praxis för vinprovningar som förenklar och standardiserar processen. Inom vinvärlden brukar man skilja mellan generella, vertikala och horisontella vinprovningar. På generella vinprovningar behöver inte vinet ha någon direkt koppling utan kan vara från olika årtal, vinproducenter, länder och druvor.

Vertikala vinprovningar

Till skillnad från generella vinprovningar innebär vertikala vinprovningar att vinerna har ett tydligt samband. Vinerna ska nämligen komma från samma vinproducent. Årgången kan skilja sig men producenten ska vara densamma. På det sättet kan man uppleva skillnaderna mellan andra faktorer som till exempel druvor och årgång. Den här typen av vinprovning är naturligtvis vanligast när man besöker en vingård eller när en vinproducent själv arrangerar provningen.

Horisontella vinprovningar

Definitionen av en horisontell vinprovning är att man testar viner från en och samma årgång. Vinerna man testar behöver inte vara gjorda på samma druvor, vara från samma land eller ens vara samma typ av vin. Så länge vinerna är tillverkade under samma år kan vinprovningen räknas som en horisontell vinprovning. Den här typen av vinprovningar är passande när man vill uppleva skillnaden mellan viner utan att behöva ta hänsyn till årgången.

Både horisontella och vertikala vinprovningar brukar även ta hänsyn till andra faktorer. Det är till exempel vanligt att man håller sig till enbart rött vin, vin från ett särskilt land eller en speciell sorts druva. I praktiken skulle vinprovningarna kunna bestå av enbart två viner men det är vanligare att man jämför fem till tio viner under en provning. Testa gärna att göra en vertikal eller horisontell vinprovning hemma!