Vinprovningsbeskrivare

Det är inte lätt att beskriva upplevelser, och särskilt inte smak- och doftupplevelser. Vad beträffar vin finns ofta ett extremt stort utbud att välja bland, inte minst hos vårt svenska Systembolag. Om du vill köpa en flaska rött till middagen underlättar det för dig att känna till de varierande egenskaperna hos de olika druvorna och vinerna, för att hitta just din favorit. Inget vin är ju det andra likt.

Olika druvor

Det som främst ger ett vin dess karaktär är den druva som använts vid framställningen. Viner gjorda av druvor som Cabernet Sauvignon skiljer sig markant åt från italienska Chianti-viner, men det viktiga är inte att säga att det är skillnad på dessa viner utan att sätta ord på vari skillnaden består. Därför har det skapats hela ordlistor med uttryck, som kan beskriva ett vins kvaliteter

Några uttryck som beskriver ett vin

Då man använder följande uttryck, och även andra, så är det ingen exakt beskrivning men ger ändå en fingervisning om hur vinet smakar. Ett TORRT vin är naturligtvis inte torrt i ordets sanna bemärkelse, det flyter men har mycket syra. Ett vin kan vara KRISPIGT och är då oftast ett enkelt vin som lämpar sig för ett glas på verandan en varm dag. Ett ENKELT vin är ett bordsvin.

Är ett vin PEPPRIGT är det antagligen ett kraftigt rödvin från Bordeaux med mycket smak. Ett BALANSERAT vin framkallar en smakupplevelse där ingen av komponenterna syra, alkohol och andra smakämnen tar över var för sig. Ett vin kan också vara EKAT och har då fått smaknyanser av de ekfat vinet lagrats i. Ett vin med mycket doft och smak kallas ibland för ett GENERÖST vin. Det finns fler ordlistor på nätet.