gamlahuset.se http://www.gamlahuset.se om viner Tue, 05 Nov 2019 10:06:32 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 http://www.gamlahuset.se/wp-content/uploads/sites/2861/2019/01/cropped-wine2-32x32.png gamlahuset.se http://www.gamlahuset.se 32 32 Bästa vinet till kladdkaka http://www.gamlahuset.se/2019/08/07/basta-vinet-till-kladdkaka/ Wed, 07 Aug 2019 07:57:32 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=38 Read more Bästa vinet till kladdkaka

]]>
Kladdkaka är en riktig klassiker som fungerar i alla lägen. Något som kanske inte alla tänker på är att det faktiskt går att dricka vin till denna dessert. Vin och choklad är en riktigt fin kombination, så länge du väljer ett som förhöjer smaken. Väljer du fel kan det hända att chokladen får en besk smak. Det gäller alltså att hitta ett vin som kan konkurrera med den kraftiga chokladsmaken. Bakar du en maffig och seg chokladkaka passar det bäst med ett dessertvin eller liknande. Det går även att matcha med olika sorters pärlande vin eller varför inte ett mousserande vin?

Vi har nog alla vårt favoritrecept på kladdkaka. Vissa gillar en riktigt seg och fyllig variant och andra gillar att garnera eller addera olika sorters topping. Oavsett vilken variant du föredrar finns det ett vin som passar till. Det som du bör tänka på är att om du gör en fyllig variant bör du matcha med ett fylligt dessertvin. Om du däremot kör på en lite smalare variant passar det bra med mousserande eller något champagneliknande vin. Får du bara till rätt kombination kan du räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga. Det handlar främst om att känna till sin choklad.

Tips på mousserande viner

Om du gillar choklad som inte är så maffig och vill testa ett pärlande vin tycker vi att du ska testa ett vin vid namn Moscato d’Asti. Det är ett prisvärt alternativ under hundralappen som passar ypperligt för enklare varianter av choklad, som en smalare variant på kladdkaka till exempel. Detta är ett sött vin med inslag av citron, päron och citrus. Det ger en väldigt frisk smak till chokladen som kommer älskas både av dig och dina gäster. Dessutom har vinet en väldigt låg alkoholhalt, vilket betyder att den passar alla. Vill du slå på stort kan du istället köra på champagne som ju är ett mousserande vin.

Tips på dessert- och portvin

Är du ett fan av den där mörka och saftiga varianten av kladdkaka gör du bäst i att satsa på ett portvin, eller någon annan form av dessertvin. Ett portvin som vi verkligen kan rekommendera är Noval 10 Year Old Tawny som kostar runt 250 kronor. Detta är en lite sötare variant med inslag av både frukter och karamell. Ett vin som klarar av att vara motpol till en tung och läcker kladdkaka helt enkelt. Det finns även ett liknande alternativ som heter Allesverloren Fine Old Vintage. Detta är inte ett portvin, men går i samma stil. Priset ligger på cirka 150 kronor.

]]>
Vinprovningsbeskrivare http://www.gamlahuset.se/2019/01/21/vinprovningsbeskrivare/ Mon, 21 Jan 2019 10:58:56 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=19 Read more Vinprovningsbeskrivare

]]>
Det är inte lätt att beskriva upplevelser, och särskilt inte smak- och doftupplevelser. Vad beträffar vin finns ofta ett extremt stort utbud att välja bland, inte minst hos vårt svenska Systembolag. Om du vill köpa en flaska rött till middagen underlättar det för dig att känna till de varierande egenskaperna hos de olika druvorna och vinerna, för att hitta just din favorit. Inget vin är ju det andra likt.

Olika druvor

Det som främst ger ett vin dess karaktär är den druva som använts vid framställningen. Viner gjorda av druvor som Cabernet Sauvignon skiljer sig markant åt från italienska Chianti-viner, men det viktiga är inte att säga att det är skillnad på dessa viner utan att sätta ord på vari skillnaden består. Därför har det skapats hela ordlistor med uttryck, som kan beskriva ett vins kvaliteter

Några uttryck som beskriver ett vin

Då man använder följande uttryck, och även andra, så är det ingen exakt beskrivning men ger ändå en fingervisning om hur vinet smakar. Ett TORRT vin är naturligtvis inte torrt i ordets sanna bemärkelse, det flyter men har mycket syra. Ett vin kan vara KRISPIGT och är då oftast ett enkelt vin som lämpar sig för ett glas på verandan en varm dag. Ett ENKELT vin är ett bordsvin.

Är ett vin PEPPRIGT är det antagligen ett kraftigt rödvin från Bordeaux med mycket smak. Ett BALANSERAT vin framkallar en smakupplevelse där ingen av komponenterna syra, alkohol och andra smakämnen tar över var för sig. Ett vin kan också vara EKAT och har då fått smaknyanser av de ekfat vinet lagrats i. Ett vin med mycket doft och smak kallas ibland för ett GENERÖST vin. Det finns fler ordlistor på nätet.

]]>
Betjäna temperaturer och WSET-rekommendationer http://www.gamlahuset.se/2019/01/21/betjana-temperaturer-och-wset-rekommendationer/ Mon, 21 Jan 2019 10:52:24 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=16 Read more Betjäna temperaturer och WSET-rekommendationer

]]>
Serveringstemperaturen för viner påverkar vinets smak, varför det är fördelaktigt att känna till vid vilka temperaturer olika typer av viner smakar bäst. Nedan följer några exempel på vanliga vinsorter och den serveringstemperatur som anses optimal för att vinet ska bibehålla sin smak vid servering. Rekommendationerna har getts av WSET (Wine & Spirit Education Trust), en utbildningsstiftelse med fokus på vin- och spritbranschen, stationerad i London.

Mousserande viner och söta viner

WSET rekommenderar att mousserande viner och söta viner ska serveras kalla. Gällande mousserande viner, dit bland andra champagne hör, anges i allmänhet temperaturspannet 6-10 grader C. Denna temperatur uppnås exempelvis genom att förvara vinflaskan i en hink med iskallt vatten ungefär en halvtimme före servering. Söta viner, däribland Sauternes eller Sweet Muscats, bör serveras vid en temperatur inom spannet 6-8 grader C, i enlighet med WSET:s rekommendationer.

Röda och vita viner

En vanlig missuppfattning om rött vin är att det ska serveras rumstempererat. Den ideala serveringstemperaturen för röda viner varierar dock beroende av vilken typ av rött vin det är frågan om. Lätta viner såsom Beaujolais och Valpolicelia bör serveras vid 13 grader C, medan fylligare viner såsom röda bourgogneviner eller röda bordeauxviner bör serveras vid 15-18 grader C. Dessa temperaturer uppnås genom att förvara vinflaskan i kylskåp ungefär en timme före servering.

Liksom för röda viner, är den ideala serveringstemperaturen för vita viner också beroende av om vinet är lätt eller fylligt. Fylliga viner, exempelvis Fumé Blanc eller vita bourgogneviner, anses vara mest till sin fördel vid en temperatur kring 10-13 grader C. Lätta viner, såsom Sauvignon Blanc eller Muscadet, bör serveras i en lite lägre temperatur kring 7-10 grader C. Kylskåpsförvaring rekommenderas för att uppnå optimal temperatur, alternativt kortvarig förvaring i frys.

]]>
Vertikal och horisontell provsmakning http://www.gamlahuset.se/2019/01/21/vertikal-och-horisontell-provsmakning/ Mon, 21 Jan 2019 10:45:20 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=13 Read more Vertikal och horisontell provsmakning

]]>
Det finns inga regler för hur man måste göra för att testa viner, alla kan göra det enligt egna preferenser. Däremot finns det rekommendationer och praxis för vinprovningar som förenklar och standardiserar processen. Inom vinvärlden brukar man skilja mellan generella, vertikala och horisontella vinprovningar. På generella vinprovningar behöver inte vinet ha någon direkt koppling utan kan vara från olika årtal, vinproducenter, länder och druvor.

Vertikala vinprovningar

Till skillnad från generella vinprovningar innebär vertikala vinprovningar att vinerna har ett tydligt samband. Vinerna ska nämligen komma från samma vinproducent. Årgången kan skilja sig men producenten ska vara densamma. På det sättet kan man uppleva skillnaderna mellan andra faktorer som till exempel druvor och årgång. Den här typen av vinprovning är naturligtvis vanligast när man besöker en vingård eller när en vinproducent själv arrangerar provningen.

Horisontella vinprovningar

Definitionen av en horisontell vinprovning är att man testar viner från en och samma årgång. Vinerna man testar behöver inte vara gjorda på samma druvor, vara från samma land eller ens vara samma typ av vin. Så länge vinerna är tillverkade under samma år kan vinprovningen räknas som en horisontell vinprovning. Den här typen av vinprovningar är passande när man vill uppleva skillnaden mellan viner utan att behöva ta hänsyn till årgången.

Både horisontella och vertikala vinprovningar brukar även ta hänsyn till andra faktorer. Det är till exempel vanligt att man håller sig till enbart rött vin, vin från ett särskilt land eller en speciell sorts druva. I praktiken skulle vinprovningarna kunna bestå av enbart två viner men det är vanligare att man jämför fem till tio viner under en provning. Testa gärna att göra en vertikal eller horisontell vinprovning hemma!

]]>
Utbildning och certifiering för sommeliers http://www.gamlahuset.se/2019/01/21/utbildning-och-certifiering-for-sommeliers/ Mon, 21 Jan 2019 10:29:25 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=10 Read more Utbildning och certifiering för sommeliers

]]>
En sommelierutbildning innefattar många olika områden, bland annat olika druvsorter, vin i kombination med mat, dryckeshistoria, produktionstekniker, olika vinområden, försäljning och mycket annat. De teoretiska bitarna varvas med praktiska bitar. Oavsett vilken utbildning man går så avslutas den med en examination och om man blir godkänd får man ett sommeliercertifikat. Det finns flera olika sommelierutbildningar i Sverige och utomlands som ger ett officiellt certifikat som krävs för att titulera sig sommelier.

Utbildning och certifiering av sommelier

Några av världens mest berömda sommelierutbildningar utgörs av franska Union de la Sommellerie Française, italienska Associazione Italiana Sommelier samt brittiska Wine & Spirit Education Trust (även förkortat WSET). WSET samarbetar med fler än 700 utbildningscentrum i 70 länder. Detta möjliggör för en internationellt erkänd sommelierexamen och certifiering i flera nivåer. Samtliga nivåer innehåller praktiska och teoretiska element. Det går även att ta delar av kursen online.

Sommelierutbildning och certifiering i Sverige

I Sverige är det möjligt att erhålla ett WSET-certifikat från flera skolor. Solera Dryckersprogram samt Nordic Wine Tastings erbjuder WSET-certifikat i kategorin Vin (nivå 1-3). Vinkällan erbjuder endast WSET i högre nivåer (nivå 3) i kategorierna Vin och Sake. Grythyttan erbjuder WSET i nivå 3 för kategorin Vin. Restaurangakademiens sommelierutbildning erbjuder flest WSET-kategorier och nivåer. Här kan man bland annat erhålla certifikat för nivå 4 i kategorin Vin & Sprit.

Utöver WSET är även utbildningen och certifieringen Court of Master Sommeliers mycket populär och internationellt erkänd. Court of Master Sommeliers erbjuder certifiering i fyra nivåer; Introduktion, Certifierad Sommelier, Avancerad Sommelier samt Master Sommelier Diploma. Det är mycket svårt att erhålla Master Sommelier Diploma och det anses som ett av de mest prestigefulla vincertifikaten. Endast nio personer har klarat testet vid första försöket. I Sverige erbjuds Court of Master Sommeliers-examen hos Vinkällan.

]]>
Vinprovningssteg http://www.gamlahuset.se/2019/01/21/vinprovningssteg/ Mon, 21 Jan 2019 10:19:27 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=7 Read more Vinprovningssteg

]]>
Vinprovning är en hel vetenskap men det behöver inte vara svårt att själv lära sig grunderna. För att lära dig om vin behöver du undersöka det ordentligt. Det innebär att du inte bara dricker vinet utan att du steg för steg undersöker vinets karaktär genom att titta, lukta och smaka. Det här är en grundläggande guide till hur du går tillväga för att komma igång med vinprovning.

Titta, lukta och smaka

Grunden till vinprovning är att du tittar, luktar och smakar på vinet. En äkta vinprovning börjar med att du tittar på vinet för att undersöka färg, genomskinlighet och densitet. Därefter är det dags att lukta på vinet. Börja med att lukta på avstånd och närma dig sedan vinet. Doften säger mycket om vinets karaktär, vinets doft brukar delas upp i primär-, sekundär- och tertiäraromer.

Attack, evolution och finish

Det räcker med en liten mängd vin i munnen för att ta till sig smakerna. Virvla runt vinet i munnen för att det ska sprida sig till smakkörtlarna ordentligt. I vinets värld brukar det nämnas tre olika faser; attack, evolution och finish. Den första smaken du tar in kallas för attack. Genom den kan vi avgöra alkoholhalt, torrhet, söthet och andra grundläggande karaktäristiska drag för vinet.

Under den andra fasen, evolutionen, kan du avgöra den egentliga smaken på vinet. Det är då möjligt att fastställa om vinet till exempel smakar fruktigt, rökigt eller kryddigt. Den sista smakfasen kallas för finish och kan förenklat beskrivas som eftersmaken. Hur pass länge smaken stannar är värt att notera. Mycket bra viner brukar lämna kvar smak i munnen under en lång tid till skillnad från sämre viner.

]]>
What to know about wine tasting? http://www.gamlahuset.se/2019/01/21/what-to-know-about-wine-tasting/ Mon, 21 Jan 2019 10:13:48 +0000 http://www.gamlahuset.se/?p=4 Read more What to know about wine tasting?

]]>
Vinprovning är en trevlig sysselsättning där man dels får smaka på goda viner men också lära sig om druvan och dess historia, regionen som vinet kommer ifrån och en mängd annan intressant vinfakta. Vinprovning är inte särskilt svårt, egentligen. Man tittar på vinets färg, doftar på dess bouquet innan man till slut smakar på det. Desto svårare är det att bedöma vin; på den här sidan berättar vi hur du blir expert.

Vinprovning och vinkurser

Ett sätt att lära sig mer om vin och vinprovning är att gå en kurs. Ditt lokala Systembolag ordnar vinprovarkvällar efter stängning där man vid varje tillfälle inriktar sig på en viss vinsort. Många restauranger som är kända för sina vinlistor och vinkällare, ordnar även de vinprovning. Men du kan också hitta kurser om vin hos till exempel Medborgarskolan och till och med på högskolenivå.

Jobba som sommelier

Om man har ett brinnande intresse för vin och vill arbeta med det kan det vara intressant att titta på utbildningar till sommelier. Det finns en mängd utbildningar i både Sverige och utomlands. Utbildningen är oftast ganska kort, vissa så korta som två veckor och man får betala en kursavgift. Vinkällan i Stockholm är ett företag som erbjuder en sommelierutbildning på två veckor till en kostnad på ca 60.000SEK.

Hur ser då arbetsmarknaden ut för en sommelier? Ganska bra faktiskt. Det öppnas många kvalitetskrogar som satsar på bra viner idag och gästerna blir mer medvetna och kunniga och ställer därmed högre krav på det vin de dricker. Som sommelier kan man dessutom oftast ha hela världen som arbetsplats, något som gör det till ett attraktivt och spännande yrke för många. För att inte tala om allt vin man får smaka!

]]>